elektrische fiets
Blog

Als Moeder Aarde mocht kiezen, koos ze voor een (elektrische) fiets.

Ongeveer een maand geleden schreef ik een blog over de CO2-uitstoot van de verschillende voertuigen waar wij dagelijks het verkeer mee betreden. De auto, zowel benzine als diesel, staat met stipt op nummer een. De CO2-uitstoot van dit voertuig is bijna twee keer zoveel als de CO2-uitstoot van een bus die een derde plek in het rijtje heeft weten te bemachtigen. Het beste vervoersmiddel als we het hebben over duurzamer omgaan met Moeder Aarde is natuurlijk de fiets of de benenwagen maar ik begrijp dat dit niet altijd mogelijk is. Maar wat is dan wel een goed en vooral haalbaar alternatief?

Als we nog eens terugkijken naar de lijst van de CO2-uitstoot zie je op een mooie elfde plek de elektrische fiets staan met maar 5 gram CO2-uitstoot per persoon per reizigerskilometer. Dit maakt dat de elektrische fiets een ontzettend duurzaam maar ook vooral leuk en goed alternatief is.

 

De voordelen van een elektrische fiets

Het grootste voordeel wat de elektrische fiets mij te bieden heeft is toch de milieuvriendelijkheid die dit product met zich meedraagt maar daar houdt het zeker niet bij op. Met een elektrische fiets bereik je bijvoorbeeld een veel hogere snelheid met veel minder inspanning. Je verplaatst je veel sneller van A naar B en bent ondertussen ook nog gezond bezig. De normale ebikes gaan zo’n 25km per uur, een opgevoerde ebike kan met gemak de 45km per uur aantikken. Nog een voordeel van deze fiets is het gemak die het biedt in een grote stad. Wel eens Antwerpen proberen te trotseren in de ochtendspits met de auto? Ik werd er in ieder geval niet vrolijk van. Met je fiets, mits je dit op een veilige manier doet, kan je met gemak overal tussendoor sturen en hoef je jezelf niet te ergeren de lange tijd stilstaan of langzaam rijden. Nog een voordeel van de elektrische fiets is dat je op lange termijn een stuk goedkoper uit bent, je betaald namelijk geen benzine.

 

De nadelen van een elektrische fiets

Natuurlijk zijn er ook enkele bedenkingen over de elektrische fiets. Zo zijn ze zeker niet goedkoop in aanschaf en moet je het geld wel maar even hebben liggen. Daarnaast was er onlangs wat negativiteit in het nieuws wat betreft de batterij van een elektrische fiets. De levensduur van dit onderdeel zou maar van korte duur zijn. Ik denk dat het er vooral van afhangt hoe je de batterij oplaadt en wanneer je dat doet maar ik ben natuurlijk geen expert. Mocht dit een punt zijn waardoor je twijfel zou ik me als ik jou was gewoon even laten adviseren door een onafhankelijke expert.

 

Ben je nou niet zo fan van een elektrische fiets of zie je het totaalplaatje van jezelf op een elektrische fiets niet echt voor je dan zijn er natuurlijk ook nog andere alternatieven wat betreft een stalen ros aka racemonster. Wat dacht je bijvoorbeeld van een racefiets of een mountainbike kopen? Zeker een aanrader voor de sportievelingen onder ons. Toevallig heb ik onlangs nog op pad geweest om er zelf eentje aan te schaffen.

 

Laat een antwoord achter