Hergebruiken
Blog

Hergebruiken, wat te doen met je oude schoen?

Wat doe jij eigenlijk met spullen die je niet meer gebruikt? De meeste gooien deze zonder na te denken weg in de prullenbak. Deze spullen komen op een grote afvalhoop en wordt in de meeste gevallen gewoon verbrand. Zonde! In de meeste gevallen kun je deze spullen namelijk gewoon nog een keer worden hergebruiken of in ieder geval een onderdeel ervan.

 

Kleding, kleding en nog meer kleding

De koopkracht is flink toegenomen de laatste jaren en dat is vooral te zien aan de hoeveelheid kleding die jaarlijks wordt gekocht. Megastores zoals H&M en Primark maken hier gretig gebruik van. Je kunt hier een kledingstuk voor maar een paar euro kopen. Het nadeel van deze kleding is dat de kwaliteit erg slecht is en aan een trends gebonden. Hierdoor worden de kledingstukken maar nauwelijks gedragen en daarna weggegooid. Zonde en een flinke belasting voor het milieu. Je kleding een tweede kans geven is een veel beter alternatief. Je kunt ze bijvoorbeeld op verzamelplekken deponeren zodat je kleding een nieuw plekje krijgt bij personen in de derde wereld landen of je kunt je kleding ruilen of naar een vintage-store brengen.

 

Hergebruiken, van papier tot plastic

Maar naast je kleding kan je nog veel meer dingen uit je eigen huis recyclen. Wat dacht je bijvoorbeeld van papier of plastic. Wat is persoonlijk toch wel het meeste zonde vind is papierverspilling. Er wordt zoveel bomen gekapt en waarvoor? Om een blaadje met advertenties te worden die vervolgens van de brievenbus weer in de vuilnisbak verdwijnt. Zinloos wat mij betreft en dat is meteen een van de redenen dat ik een grote voorstander ben van het internet. Nog zo’n soort materiaal wat zinloos wordt verspild is plastic. Is het je wel is opgevallen hoe vaak een product wel niet dubbel is verpakt? Eerst plastic en dan ook nog eens met papier. Door plastic te scheiden kan dit materiaal ook weer gerecycled worden en worden hergebruikt. Vaak wordt weer een nieuwe plastic product van ontworpen.

 

Probeer je producten te hergebruiken

Het werd net al even benoemd maar het hergebruiken van je oude spullen is waarschijnlijk nog wel het beste wat je kunt doen. Onlangs was er nog een speciale ruilmarkt met de naam recycle-sint. Deze markten worden opgezet zodat speelgoed een tweede kans krijgt. Vaak is speelgoed nog hartstikke goed omdat kinderen als al snel op uit zijn gekeken. Ouders die het iets minder breed hebben kunnen op zo’n beurs dus prima Sinterklaas inkopen doen.

Laat een antwoord achter