vervuiling
Blog

De vervuiling van Moeder Aarde en co2 uitstoot beperken.

Of we het nu hebben over vervuiling van de lucht, het water of de grond, we kunnen met volle overtuiging zeggen dat de aarde is vervuild maar door wie? Door de mens. De mens is het grootste probleem van de “vieze” aarde waar wij nu met zijn alle op moeten leven. We hebben het milieu aangetast met onze fabrieken, vervoersmiddelen, het delven van grondstoffen, etc en de ene soort vervuiling maakt de andere niet veel beter. In dit artikel wil ik je graag meer vertellen over de 3 groepen van vervuiling.

 

Vervuiling van de grond  

De grond wordt vooral aangetast door alles dingen die in de aarde belanden. Je kunt hierbij denken aan fabrieksafval, chemische stoffen (asbest, bestrijdingsmiddelen, metalen, olie) of een stukje kauwgom op de grond. Al deze stoffen worden geabsorbeerd door de grond en door de planten opgenomen als voedsel. De planten dienen op hun beurt weer als voedsel voor andere beestjes. En deze beestjes dienen op hun beurt weer als voedsel voor de grotere dieren in het milieu, ook wel bekend als de kringloop. In dit geval alleen een vervuilde kringloop. De grond kan daarnaast ook worden aangetast door de zure regen en die heeft op zijn beurt ook weer een oorzaak.

 

Vervuiling van de lucht

Zure regen is een onderdeel van luchtvervuiling maar ook asbest, smog en de uitstoot van co2. Op dit moment is de co2 uitstoot de grootste lastenpost voor ons milieu. Deze uitstoot komt onder andere uit vervoersmiddelen, huishoudens en biomassa. Deze co2 uitstoot komt terecht in de lucht en komt de ozonlaag niet ten goede. De ozonlaag is een beschermlaag die om de aarde heen zit. De co2 uitstoot staat deze beschermlaag aan waardoor de warmte van de zon steeds meer de aarde kan betreden. Het gevolg? Opwarming van de aarde.

 

Vervuiling van het water

De vervuiling van het water gaat eigenlijk hand in hand met de vervuiling van de grond. De afval die terecht komt in de aarde komt ook terecht in het water of wordt zelfs direct in het water gedeponeerd. Door deze vervuiling wordt het leven in water aangetast en worden planten en vissen ziek of gaan zelfs dood. Dode vissen produceren een giftige stoffen waardoor het water of het dier wat de vis opeet worden vergiftigd.

 

Hoe kan jij je eigen co2-uitstoot beperken?

Allereerst kun je proberen energie te besparen. Je huis bijvoorbeeld beter isoleren zodat je minder hoeft te stoken. Een HR-ketel aanschaffen, zelf duurzame energie opwekken of elektrische rijden. Ook kun je proberen om je energieverbruik te verlagen zoals bijvoorbeeld niet te reizen met het vliegtuig, vaker op je fiets naar het werk te gaan, korter te douchen, minder vlees te eten en een slimme energiemeter aan te schaffen voor je huishouden. Ook je co2-uitstoot compenseren kan helpen. Je kunt bijvoorbeeld bomen laten planten of investeren in projecten die bezig zijn met duurzaam ondernemen.

Laat mij weten wat jij al doet om jouw co2-uitstoot beperken.

Laat een antwoord achter