Blog

Het zuiniger maken van mijn bedrijf

Milieu is vandaag de dag een populair onderwerp. Veel mensen vinden milieu dan ook erg belangrijk. Dat is de eerste reden dat ik mijn bedrijf zuiniger wilde maken. Als je namelijk je niks aantrekt van milieu, willen sommige mensen ook niet meer met je werken. Ten tweede vind ik zelf milieu heel belangrijk. Ik heb al best veel gereisd in mijn leven en word telkens geconfronteerd met de effecten die milieu-onvriendelijke praktijken hebben op de natuur. Het werd dus de hoogste tijd dat er iets ging veranderen in mijn bedrijf!

Ojee, hoe ga ik dit doen?

De eerste stap leek mij om het pand zelf wat aan te passen. Ik dacht eraan om alle lampen te vervangen door spaarlampen en het pand is goed te controleren op isolatie. Ik zette namelijk de verwarming altijd heel hoog, maar het bleef koud in het pand. Alleen toen ik in het pand zelf stond, spaarlampen al op zak, kwam ik erachter dat ik dit helemaal niet alleen kon. Het is een pakhuis met een hoog plafond en daar kon ik dus helemaal niet bij! Gelukkig kan je heel makkelijk een hoogwerker huren op het internet. Het had dus iets vertraging, maar de spaarlampen zouden er dankzij deze website wel komen!

Stap twee

Stap twee was voor mij afval scheiden. Thuis doe ik dit altijd braaf, maar in mijn bedrijf was ik iets lakser hiermee. Je werkt namelijk met heel veel mensen en weet niet of die ook wel zo gemotiveerd zijn om afval te scheiden. Toch wilde ik ook mijn personeel bewuster maken van de milieu effecten en heb ik een milieu-dag georganiseerd. Het was een groot succes en iedereen was het eens met het feit dat er iets moest veranderen. Ik heb gelijk verschillende prullenbakken aangeschaft; plastic, papier en restafval. Ook kwamen er uit onverwachte hoeken nog suggesties voor extra veranderingen zoals bijvoorbeeld computers netjes uitzetten als je even weggaat en een nieuwe meer duurzame koelkast kopen. Mijn personeel verraste mij positief en ik heb gelijk alle veranderingen doorgevoerd!

De laatste stap

De laatste stap voor mij was denken aan de lange termijn. Het kan natuurlijk niet zo zijn dat wij nu met het bedrijf heel erg ons best doen, maar na een tijdje weer lakser worden met van alles. Daarom heb ik de milieu-dag erin gehouden en zullen wij twee keer per jaar kijken wat we nog meer kunnen veranderen in het bedrijf en of we nog steeds ons houden aan de regels die we samen hebben bedacht. Ook vond ik dat ik persoonlijk nog iets moest ondernemen voor de lange termijn. Daarom heb ik het dak vol laten leggen met zonnepanelen. Go groene energie! En ik weet dat ik niet het meest zuinige bedrijf ter wereld heb, maar ik ben blij dat we toch een steentje bij kunnen dragen.

Geef een reactie