Blog

Help het milieu met duurzame kleding

Tegenwoordig worden we ons steeds bewuster van het milieu. Dit komt onder andere door de aandacht dat dit onderwerp in de media krijgt. Hoewel we steeds bewuster worden van het probleem, vinden we het vaak nog lastig om te zien wat wij aan zo’n groot probleem kunnen doen. Er zijn echter veel kleine dingetjes die je kunt doen om een steentje bij te dragen. Als we dit allemaal doen, kan dit een grote impact hebben. Een voorbeeld hiervan is het dragen van duurzame kleding. In deze blog lees je wat het is en waar je dit kan vinden. 

Wat houdt duurzame kleding in?

De fast fashion industrie is erg schadelijk voor het milieu. Veel kledingmerken die we allemaal dragen, behoren echter tot deze industrie. Voor de productie van deze goedkope kleding worden veel pesticide, verf en water gebruikt. Bovendien zorgt de lage prijs van deze kleding ervoor dat het massaal gekocht wordt. Hierdoor belanden er ook grote hoeveelheden bij het afval. De verbranding hiervan zorgt ook weer voor de uitstoot van enorm veel CO2. Ook het vele transport dat bij deze grote industrie komt kijken zorgt voor veel uitlaatgassen. Al met al, er zijn talloze redenen waarom de fast fashion industrie slecht is voor het milieu. Duurzame kleding is kleding die op een wijze geproduceerd is die deze slechte effecten voor het milieu zoveel mogelijk vermindert. 

Waar koop je duurzame kleding?

Zoals ik al zei, worden we tegenwoordig steeds bewuster van de effecten die onze consumptie heeft op het milieu. Dit is erg positief, want hierdoor komen er ook steeds meer merken die duurzame kleding produceren. Zo heeft de H&M bijvoorbeeld een conscious lijn en ook andere grote merken doen hun best om de ecologische voetafdruk te verminderen. Zelf ben ik groot fan van het merk Studio Anneloes. Dit merk verkoopt mooie kleding die op een zo duurzaam mogelijke wijze geproduceerd is. Ook de grote online winkel Asos voegde onlangs een filteroptie toe aan hun website waarbij je kunt filteren op duurzame kleding. Wat natuurlijk al helemaal goed is voor het milieu, is om je kleding tweedehands te kopen. Ga zo nu en dan eens langs de lokale kringloopwinkel en kijk of je hier mooie items kunt vinden. Of hou bijvoorbeeld een kledingruil met je vriendinnen. Zo heb je leuke nieuwe kleding op een hele duurzame manier. Dit soort evenementen worden ook steeds vaker op grote schaal georganiseerd en zijn ook nog eens erg leuk om te bezoeken.

Geef een reactie